Rotfyllinger


 

Rotfyllinger

 

Det finnes flere årsaker til at en tann må rotfylles. Det kan være bl.a. hull helt inn til nerven, en tann som har frakturert, bottlagte tannhalse, utette fyllinger, men felles for alle er at det kommer bakterier inn til nerven.

Har du plager med  murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet kan det være tegn på en skadet nerve, med det hender også at nerven kan være skadet uten at du får symptomer.

Er nerven i tannen død vil det fremdeles være gode muligheter for å redde tannen, men da må tannen rotfylles/rotbehandles.

Hva mener vi med Rotfylling/ Rotbehandling? 
En Rotbehandling/ rotfylling går ut på at man skal fjerne bakterier fra den infisert tannen.Dette innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden. Deretter fjernes nerven og rotkanalen utvides. Etter at rotkanalen er fri for bakterier fylles den igjenmed et dertil egnet rotfyllingsmateriale. Det mest vanlige å bruke er et gummilignende materiale som klistres fast i kanalen. Til slutt må tannen bygges opp igjen enten med en krone eller en fylling for å erstatte den tapte tannsubstansen.

Mange er ofte engstelige for rotfyllinger og har hørt mange skremmende historier om dette, som oftes utføres behandlingen med lokalbedøvelse og er smertefri. Om nerven er død trenger man som regel ikke bedøvelse, slik at man behøver ikke å være redd for at skal gjøre vondt.

 


Image of 12086%26width%3D200%26height%3D150
En levende og frisk tann og pulpa.
Image of 12087%26width%3D155%26height%3D116
En død og infisert pulpa. 

Kontakt oss