Fjerning av visdomstenner

 

Hva er visdomstenner?

 Mennesket har fire visdomstenner, en i hver kjevehalvdel. Visdomstennene er de siste tennene som vokser i munnen av de 32 som mennesket normalt er utstyrt med.
De kalles visdomstenner fordi man for mange hundre år siden trodde at mennesket var blitt "vist" eller klokt når disse tennene brøt frem.
Det vanligste problemet med visdomstennene er for lite plass bak i tannrekken, slik at de ikke kan bryte frem normalt.
Dette gir infeksjon og mange andre problemer i området.

Hvorfor får man problemer med sine visdomstenner?

Det er ikke alle som får problemer med visdomstennene. Man regner med at visdomstennene hos ca. halvdelen av en årgang av unge mennesker (ca. 65.000) ikke kan bryte frem pga. manglende plass, og at ca. halvdelen av disse får problemer.
Årsakene til at visdomstennene ikke kan bryte frem er flere: Vi er genetisk sett kodet til å produsere i alt 32 permanente tenner - med 8 i hver kjevehalvdel. Igjennom årtusener er våre kjever blitt mindre fordi vi ikke bruker dem så mye som tidligere da kosten var grov og tennene ble anvendt som redskaper.
Fordi visdomstennene er de siste som bryter frem, normalt i 17-18 års alderen, har de andre tennene tatt plassen. Noen ganger kan visdomstennene bryte litt igjennom slimhinnen, andre ganger blir de liggende i kjevebenet helt dekket av slimhinnen og ben.

Hvilke visdomstenner gir problemer:

Det er den første gruppe som gir problemer oftest, fordi munnhulebakteriene kan trenge ned langs kronen på den delvis frembrudte tannen og i dybden fremkalle en infeksjon (kalles for "perikoronitt"), som betyr betennelse omkring tannkronen.
Sjelden kan det oppstå godartede svulster omkring de tennene. Disse svulstene blir liggende i kjevebenet.
Oftere oppstår dannelsen av cyster (væskefylte blærer).

Hvorfor skal mine visdomstenner ut?

Ikke alle visdomstenner skal fjernes.
Hvis visdomstennene er brutt frem og fungerer fint er det absolutt ingen grunn til å fjerne dem. De er ikke dårligere enn de andre tennene, men skal naturligvis holdes rene som alle andre tenner. Dette kan være vanskelig helt bakerst i munnen. Her må man søke råd hos sin tannlege eller tannpleier.

Grunner til at visdomstenner skal fjernes kan være:  

- Infeksjon omkring kronen
- Karies (tannråte) i visdomstannen eller nabotannen
- Rotbetennelse omkring nabotannen
- Utvikling av cyste eller svulst (sjeldent).
- Bittforhold.
- Som ledd i tannregulering hvor det skal skaffes plass i tannbuen.

En sjelden gang kan visdomstenner være skyld i at tennene står skjevt fremme i undermunnen pga. press bakfra.
En del unge får fjernet sine visdomstenner av forebyggende (profylaktiske) grunner, selv om det egentlig ikke er umiddelbare problemer. Dette blir gjort for å unngå forventede problemer senere i livet, f.eks. hvis man står foran et utenlandsopphold som skal vare lenge.
I Sør-Europa er det vanlig blant sportsfolk å få visdomstennene ut fordi man tror at det forbedrer de sportslige prestasjonene. Dette finnes det ikke noe vitenskapelig bevis for.

Hvordan fjernes visdomstenner?

Der verserer mange fryktelige historier om fjerning av visdomstenner, men ikke alle er helt riktige.

Simpel tannuttrekning:

Visdomstenner kan i noen tilfeller fjernes ved en simpel tannuttrekning under lokalbedøvelse. Det vil sjelden gi problemer. 

Mindre operasjon:

Ligger visdomstennene skjevt og/eller begravet i kjevebenet må de opereres ut. Det gjøres også i lokalbedøvelse. I mange tilfeller er det en god idé å gi noe smertestillende og antibiotika før operasjonen for å minske risikoen for smerter, hevelse og infeksjon etter inngrepet.
De fleste visdomstenner fjernes lettest ved at deles i mindre stykker med et bor. Når tannen er ute, "ryddes" det pent opp og hullet i slimhinnen lukkes igjen.
Etter operasjonen skal man regne med litt hevelse og ubehag i noen dager.

Hvordan kan jeg vite om mine visdomstenner skal ut eller ikke?

Symptomer fra tannen

Hvis du har symptomer (smerter, hevelse, dårlig smak i munnen) omkring visdomstennene er det sannsynlig at de skal ut.

Ingen symptomer - røntgenbilde?

Hvis du ikke merker noe, men lurer på hvor visdomstennene blir av etter 20 års alderen, kan du la din tannlege ta røntgenbilder. På dem kan tannlegen straks se om der er eller vil bli problemer med visdomstennene og derfor gi deg gode råd.
Faktisk er det hele 10% av befolkningen som mangler et eller flere anlegg til visdomstennene, og det betyr at de slett ikke kommer.

 

Kontakt oss